Oberoende och leveranssäkerhet när det kommer till energi blir allt viktigare – både för privata hushåll men också för kommersiella företag.
Å ena sidan eftersom energimarknaden ständigt tappar i stabilitet på grund av kriser – och å andra sidan på grund av att energiomställningen från fossil energi till förnybar energi, som vattenkraft eller solenergi allt mer oundviklig.
Det är lätt att ta steget mot självständighet och leveranssäkerhet – i synnerhet vid nyproduktion eller takrenovering. Genom att installera en fotovoltaikanläggning på taket kan du enkelt producera den energi du behöver helt själv – oberoende av prishöjningar eller andra regleringar.
Vad är solenergi och hur kan man använda den?
Definition: Solenergi
Solenergi, eller solkraft dom den också kallas, är den energi från solstrålning som kan användas av oss människor i form av elektrisk ström eller värme.
Solen har stor potential som utmärkt energikälla. Den är miljövänlig och leveranssäker och finns också tillgänglig för oss i obegränsade mängder – helt gratis. Mängden solenergi som strålar på jorden varje år skulle teoretiskt sett kunna täcka världens energibehov gånger tusen.
När solenergi omvandlas till elektrisk ström sker detta genom den så kallade fotoelektriska effekten (fotoeffekt). Denna teknik har redan används inom rymdvetenskapen sedan 1950-talet och används nu på tak, fasader och öppna ytor över hela världen i form av fotovoltaikanläggningar. Solfångare, eller i synnerhet solenergianläggningar, omvandlar solstrålning till termisk energi för t.ex. värme eller varmvatten.
Varför lönar sig användning av fotovoltaik?
Solenergi kan användas mycket effektivt, i synnerhet i byggnader med lågt uppvärmningsbehov – det vill säga lågenergihus. Detta är möjligt tack vare optimal byggnadsplanering och enkel integration i byggnadstekniken.
Leveranssäkerhet och oberoende när energipriserna stiger
Husägare vill i allt högre grad bli oberoende när det gäller energi. En fotovoltaikanläggning gör dig inte bara oberoende av stigande energipriser utan även oberoende av import och gas och olja från utlandet.
Utmaningar som fluktuerande prestandavärden på grund av väder och vind eller tillfälligt ökad förbrukning utgör inte längre ett problem för fotovoltaikanläggningar. Upp till 100 % av den egna förbrukningen kan täckas genom att använda sig av strömlagringsenheter av hög kvalitet i kombination med intelligent energihushållning. Det innebär att du som husägare får tillgång till gratis solenergi hela tiden – trots att solen inte skiner. Resultatet: en väsentlig sänkning av ström- och energikostnader. Du behöver dock en ödriftslösning för att din fotovoltaikanläggning ska fungera även vid strömavbrott.
Vilka begrepp är relevanta inom ramen för fotovoltaik?: Vad betyder begreppet kWp, kWh, effektgrad etc.?
Energi: kWh
Man skiljer mellan energi och effekt: Energi mäts i Wh (wattimmar) och utgör mängden energi som produceras under en bestämd tid. 1 kWh motsvarar 1000 Wh.
Effekt: kW och toppeffekt: kWp
1 kWh är mängden energi som en fotovoltaikanläggning med en effekt om 1 kW kan generera på en timme. På 2 timmar kan alltså anläggningen producera 2 kWh. Toppeffekten, det vill säga den maximala möjliga effekten som kan uppnås under standardiserade testförhållanden, anges i kWp, det vill säga kilowatt-peak. Detta värde gör det möjligt att jämföra olika fotovoltaikanläggningar. Anläggningar med en effekt om 5–10 kWp är vanliga för enfamiljshus.
Från watt till kilowattimmar
Prestanda (Watt) × tid (timmar h) = energimängd i wattimmar (Wh)
delat i 1000 = energimängd i kilowattimmar (kWh)
Effektgrad
Hur effektiv en fotovoltaikanläggning de facto blir bestäms av dess effektgrad – det vill säga hur mycket av solenergin som fotovoltaikanläggningen kan omvandla till elektrisk ström. Effektgraderna har förbättrats avsevärt genom den löpande utvecklingen av solceller och ligger på runt 10–20% beroende på använd teknik.
Likström, växelström och växelriktare
Solceller omvandlar solstrålning till elektrisk ström – och skapar likström. Det allmänna elnätet överför istället växelström eftersom detta är mer effektivt över medelstora avstånd. Växelriktaren omvandlar den genererade likströmmen till växelström. Många elektroniska apparater förlitar sig dock på likström – och omvandlingen utförs av apparatens nätdel.
Vilka komponenter består en fotovoltaikanläggning av?
De enstaka solceller kopplas samman till solpaneler. Tillsammans med andra komponenter (som växelriktaren och kablar) utgör solpanelerna själva fotovoltaikanläggningen.
Seriekoppling eller parallellkoppling
På grund av smuts eller skuggning kan det hända att det inte flödar el i en eller flera solceller. Vid en seriekoppling skulle hela anläggningen producera betydligt mindre el och modulen skulle kunna överhettas eller uppvisa defekter. Bypassdioder byggs in för att förhindra detta. Dessa dioder gör det möjligt att ”hoppa över” skuggiga ställen för fortsatt strömproduktion. Då pratar man om en parallell koppling.
Halvcellsmoduler (half-cut) ger också högre utbyte än standardmoduler när det råder delvis skugga eller skugga. Solcellerna delas då i två delar efter tillverkningen. Detta leder i sin tur till att en högre effekt kan uppnås på samma yta.Dessa båda tekniker, parallell koppling och halvcellsteknik, används i PREFA-solar takplatten.
Förutom fotovoltaikmoduler består en fotovoltaikanläggning av följande komponenter:
- Solcellskabel
- Underkonstruktion
- Generatorkopplingsdosa
- Växelriktare
- Elmätare
Tillvalstillbehör:
- Lagringsenhet
- Automatiska laddningsstationer (wall box)
- Värmestavar för varmvattenberedning
Vilka skillnader finns i system för installation i tak och på tak?
Beroende på installationstyp skiljer man på installation i tak och på tak. Lösningar som installeras på taket innebär att solpanelerna monteras på ett befintligt tak med en motsvarande underkonstruktion. Detta är den mest logiska lösningen för ett intakt tak. En byggnadsintegrerad lösning eller solpaneler i taket är ett estetiskt tilltalande och modernt alternativ till takmonterade fotovoltaikanläggningar – i synnerhet om du vill byta tak eller bygga ett nytt hus.
Då ersätter solpanelerna så att säga taktäckningen. En specialform av taklösning är solar takplatta (soltakspannor) från PREFA där solcellerna är integrerade i taktäckningen och genomträngning av taktäckningen inte är nödvändig.
Vilka svårigheter och utmaningar föreligger vid implementering av en fotovoltaikanläggning?: Hur fungerar planeringen och genomförandet steg för steg?
Undvik svårigheter med hjälp av professionella partners och märkesprodukter
Man måste hålla reda på många detaljer vid installationen av en fotovoltaikanläggning. Vi rekommenderar att endast anlita proffs som arbetar med produkter från kända tillverkare. Följande detaljer bör absolut bestämmas i förväg:
Checklista: innan installationen
- Takkonstruktioner och taktäckningar: Vilka lämpar sig för ett solcellstak?
- Takriktning: Har jag lämpliga takytor tillgängliga och vilken riktning har de?
- Skugga: Finns det alltid tillräckligt med sol på taket när som helst på året eller kan växande träd eller grannhus skapa för mycket skugga under våren, hösten eller vintern?
- Storlek: Vilken anläggningsstorlek krävs för att täcka mitt behov av ström?
- Statik: Håller min takkonstruktion för ytterligare vindlast(er)?
- Bidrag: Finns det några bidrag att söka från kommun eller stat just nu?
- Snörasskydd: Garanteras det nödvändiga snöskyddet även efter att en fotovoltaikanläggning har installerats?
- Blixt- och brandskydd: Är säkerheten tillräckligt hög?
- Tillstånd: Krävs det ett tillstånd för min fotovoltaikanläggning?
- Leveranssäkerhet med ödrift: Hur kan jag få tillgång till ström även vid strömavbrott?
- Lagringsenhet: Strömmen produceras inte alltid när jag behöver den. Behöver jag en lagringsenhet?
- Anläggningsförsäkring: Vi kan inte alltid skydda oss mot alla skador. Därför är det mycket klokt att teckna en försäkring för ändamålet.
Checklista: efter installationen
- Rengörs och underhålls taket tillräckligt ofta?
- Genomför löpande förbrukningsoptimering och kontrollera när den egenproducerade elen kan användas ännu bättre.
- Använd elbilen som lagringsenhet.
- Utöka eller eftermontera fotovoltaikanläggningen?
Vilka taktyper och taktäckningar lämpar sig för solcellstak?
Här är det vanligast med flacka tak, lutande tak (som sadeltak eller valmat tak) eller pulpettak. Det finns olika tekniska möjligheter för att montera solcellsanläggningen och rikta in den optimalt mot solen för alla takkonstruktioner. På flacka tak eller flacka sluttande tak är fotovoltaikanläggningarna fästa på triangulära stöd som sätter dem i perfekt position. Förutom takstatik, konstruktion och taktäckning spelar takets orientering dessutom en viktig roll. En lutning på 25 till 35° mot söder är den optimala positionen.
Vilken takorientering är bäst för en fotovoltaikanläggning?
Bäst avkastning uppnås när solcellstaket är riktat mot söder. Men en takyta som vetter mot väster eller öster kan också ge bra avkastning, men bara om den uppvisar optimala förutsättningar när det gäller taklutning och skuggning. Om du tar en titt på din elförbrukning under dagen kan en orientering västerut eller österut faktiskt vara riktigt vettigt.
Hur kan skugga undvikas?
Oftast kan delvis skugga inte undvikas. Detta bör kompenseras så bra som möjligt i den tekniska systemuppbyggnaden genom att på lämpligt sätt koppla modulerna (bypass istället för seriell omkoppling, halvcellsteknik). Beroende på tid på dygnet och solens position kan omgivande träd, hus och andra takkonstruktioner som skorstenar, takkupor eller antenner kasta skuggor på anläggningen och minska avkastningen. Ett framtida solcellstak bör observeras under en längre tid för att kunna bedöma skuggning. Det finns dessutom olika mätmetoder och datorprogram som gör det möjligt att fastställa eventuell skuggning.
Hur stort måste ett solcellstak vara?
Rätt dimensionering på fotovoltaikanläggningen är A och O. Den tillgängliga takytan, önskad avkastning och storleken på eller antalet moduler spelar en stor roll. För att en fotovoltaikanläggning som är installerad på taket av ett enfamiljshus verkligen lönar sig när det gäller lönsamhet och investeringskostnader bör anläggningen ha en minsta effekt om 4 kWp. Beroende på typ av modul krävs en ungefärlig yta om 25 m². Som tumregel kan man säga att ett system ska producera en fjärdedel mer el än vad som förbrukas i hushållet. Det kan vara värt att om möjligt utnyttja hela den tillgängliga takytan för att täcka eventuella framtida större behov av el. Om du har en strömlagringsenhet matas överskott in i elnätet eller lagras.
Det är dock absolut nödvändigt att använda energin på ett ansvarsfullt sätt – dvs. inte slösa med strömmen även om man bär med sig vetskapen att man producerat den själv. Läs mer om energilagringsenheter, egenförbrukning och förbrukningsoptimering!
I första steget beräknas den takyta som kan användas. Hitta informationen i byggritningen – eller ge ett installationsföretag i uppdrag att göra måtten. När takytans storlek är känd kan antalet möjliga moduler bestämmas. Utifrån detta kan den effekt som ska uppnås beräknas i kilowatt-peak (kWp). En familj om fyra personer använder i genomsnitt 4000 kWh per år. I vårt land kan mellan 800 och 950 kWh el produceras per kWp. Den genomsnittliga årsförbrukningen blir högre om även elbilen laddas hemma.
Vem kontrollerar takets statik?
Som byggherre är du skyldig att kontrollera takets statik och därmed dess lämplighet för installation av en fotovoltaikanläggning. En byggnadsingenjör eller specialist genomför en analys rörande tillräcklig bärighet hos taket före installation. Solpanelerna växer ju en del – på sluttande tak är vikten upp till 25 kg/m². Vid montering på ett flackt tak blir belastningen ännu högre. Dessutom måste man räkna med vind- och snölaster. Att ta sig en ordentlig titt på takets skick är särskilt viktigt när det gäller gamla byggnader – fotovoltaikanläggningen installeras ju för att sitta kvar under en period på över 20 år. Renoveringsarbeten på taket är mer komplexa och kostsamma under denna tidsperiod eftersom solcellssystemet ju först måste plockas bort. Man måste också säkerställa att taket förblir lättillgängligt så att underhållsarbeten kan utföras av tekniker och yrkesarbetare.
Fotovoltaik och snörasskydd
Om det befintliga snöskyddet (t.ex. snöstoppare) täcks av fotovoltaik- eller solcellsanläggningar kan de logiskt nog inte längre fylla sin funktion – snön glider ner från taket, kan blockera gångvägar eller orsaka skador. I extrema fall kan det därigenom överbelastade snöskyddssystemet till och med skadas av själva snömassorna. Ibland går det inte att kombinera snörasskydd och tak som är helt täckta med solcellsmoduler. Vid tveksamhet har snörasskyddet företräde. Ta hjälp av en fackman för rådgivning.
Säkerhetsteknik som rör blixt- och brandskydd
Fotovoltaikanläggningen integreras normalt i befintligt åskskydd. Om underkonstruktionen tål blixtström kan också åskskyddsstavar fästas direkt på denna till ett lågt pris. I sådant fall är det viktigt att se till att fotovoltaikanläggningen inte skuggas av dessa stavar. I grund och botten gäller följande: ju kortare kabellängd mellan moduler och växelriktare desto mindre arbete med den säkerhetstekniska biten. Om likströmskablar inte kan installeras i byggnaden på ett brandsäkert sätt måste brandmansbrytare finnas.
Krävs det ett tillstånd för solcellstaket?
I regel krävs det inget bygglov för solceller. Det finns undantag för byggnader i områden med detaljplaner eller med kulturmärkning.
Nödströmsfunktion och ödrift
När det råder strömavbrott producerar inte heller en fotovoltaikanläggning ström. Vill du ha leveranssäkerhet och kunna försörja dig själv med ström även vid strömavbrott (tillfälligt strömavbrott eller blackout) behöver du en hybridväxelriktare med nödströmsfunktion som växlar till ”ödrift” och ev. ha en motsvarande strömlagringsenhet. Endast på detta sätt kan din fotovoltaikanläggning producera ström utan tillgång till ström eftersom solens strålar räcker. Prata med en expert på ett solcellsföretag om denna speciallösning – ett så kallat nödelsystem.
Hur kan jag optimera min egenförbrukning?: Gör det lättare att spara
Målet med optimeringen av egenförbrukningen är att använda så mycket som möjligt av den producerade strömmen vid rätt tillfälle. Det finns flera sätt att uppnå detta:
En värmepump i kombination med ett fotovoltaikanläggning är ett miljövänligt sätt att producera varmvatten. Då kan överskottsström omvandlas till värme. På så vis förbrukas mer av den producerade strömmen och värmepumpens behov av ström täcks.
I regel producerar en solcellsanläggning mer el per dag än vad hushållet kan använda. Denna överskottsström kan lagras för tider när lite eller ingen el produceras. Detta innebär att man inte ens behöver förlita sig på ström från nätet under natten och den egna förbrukningen ökar avsevärt.
Molnlagring är en virtuell lagringsenhet med vilken den egna förbrukningen kan ökas till 100 %. Ström som inte behövs kan matas in i elleverantörens nät, vilket ger dig ett slags tillgodokvitto på el, en typ av elkredit. Denna kredit kan erhållas när som helst för den mängden el som matades in i nätet. Det innebär också att du kan använda sommarens el mitt i vintern.
Med en wallbox kan du ladda din elbil med överskottsenergi. Användning av egen ström gör laddningen billigare och mer miljövänlig än laddning med ström från nätet. Med hjälp av en strömlagringsenhet kan elen användas även under den tid när den inte produceras – exempelvis under natten.
Ett intelligent enhetsstyrning eller energihanteringssystem styr olika hushållsapparater (diskmaskin, tvättmaskin etc.) – normalt helt automatiskt. Styrningssystemet används när tillräckligt med el produceras med syftet att använda så mycket av din egen el som möjligt. En värmepump eller en wall box kan också installeras via energihanteringssystemet.
Smart meter mäter och kontrollerar solcellsanläggningens strömproduktion samt elförbrukningen och reglerar inmatningen av el till nätet vid överproduktion. Smart meter är ofta en fast del av ett energihanteringssystem och gör det möjligt att använda 100 % av den producerade solenergin.
Hur mycket kostar en privat solcellsanläggning och lönar det sig verkligen?: När lönar sig en fotovoltaikanläggning?
Att köpa och installera en solcellsanläggning är förknippat med vissa kostnader. Varje husägare vill därför veta hur lång tid det tar att betala av dessa kostnader. Att installera en fotovoltaikanläggning på ditt eget tak är i de flesta fall värt besväret och blir allt mer attraktivt för många med tanke på ständigt stigande energipriser. Med hjälp av finansiering kan en fotovoltaikanläggning betala av sig själv efter bara 10–14 år. Det utgör en säker och bra investering – i synnerhet i tider av stigande energipriser. För att inte tala om vad det betyder för miljön och kommande generationer.
PREFA Solar är en 2-i-1-lösning: Taktäckning och fotovoltaikanläggning i ett. Beräkningarna måste därför göras något annorlunda i jämförelse med vanliga taklösningar. Precis information om priset går att få grundat på individuell planering och en offert från en PREFA monteringspartner.
Hur beräknas amorteringen?
Alla utgifter som uppstår år efter år för energiförsörjning sammanställs och jämförs med kostnaderna och intäkterna av inmatningsavgiften från din egen fotovoltaikanläggning. Räkna med investeringskostnader för inköp och montering med avdrag för statliga eller kommunala subventioner samt löpande kostnader för underhåll, reparationer och försäkringar. Dessutom måste också räntekostnaderna för eventuell finansiering och de minskade elkostnaderna på grund av egen elproduktion tas med i beräkningen. Efter några år överstiger elkostnaderna som uppstår utan fotovoltaikanläggning kostnaderna minus intäkterna från inköp och drift av fotovoltaikanläggningen. Vid denna tidpunkt har anläggningen betalats av.
Ytterligare kostnader för en strömlagringsenhet
Allt fler husägare väljer att installera en strömlagringsenhet för att inte behöva köpa så mycket el från externa energileverantörer under dagar med färre soltimmar, under timmar med hög förbrukning eller till och med under natten. Anskaffningskostnaderna för en strömlagringsenhet uppgår för närvarande till mellan 500 och 1 000 euro per kWh. En lämplig finansieringslösning kan minska kostnaderna. Samtidigt förlängs amorteringstiden vid installation av en lagringsenhet.
Löpande kostnader för underhåll, försäkringar och räknare
Vid planering måste också löpande driftskostnader beaktas – utöver inköpskostnaderna. Dessa kostnader utgörs av underhåll och försäkringar.
Förutom en ansvarsförsäkring rekommenderas även en allriskförsäkring som skyddar mot eventuella incidenter som hagel eller andra väderskador.
Kan man också installera en fotovoltaikanläggning i efterhand?
En fotovoltaikanläggning kan installeras i efterhand på ett befintligt PREFA-tak. En installation på taket med motsvarande underkonstruktion utgör i de flesta fall inget problem. Solpanelhållarna monteras på takstolarna (efter genomförd lämplig planering även på 30 mm läkt eller dubbel stående fals). Eftermontering med system som är integrerade i taket är normalt svårare eftersom det finns så många system tillgängliga på marknaden och vart och ett måste byggas in på ett speciellt sätt och dessutom kopplas till den befintliga taktäckningen.
Vilka solcellssystem erbjuder PREFA?
PREFA monteringssystem för solpaneler: Underkonstruktioner för vanliga fotovoltaikanläggningar
PREFA har haft underkonstruktioner för vanliga fotovoltaikanläggningar i sortimentet i många år. Med produktsortimentet för solcellsmontering, solpanelshållarna Sunny, Sunny Spezial, Vario, Fix och PREFALZ Vario, erbjuds ett system som är helt perfekt anpassat för PREFA-taktäckningar. Till skillnad från många andra infästningar för fotovoltaikmoduler är PREFA-systemet perfekt kompatibelt med PREFA-takprodukter och påverkar inte PREFA-takets funktion och livslängd. Systemet utgörs alltid av den senaste tekniken tack vare ständig vidareutveckling. Tack vare vårt kompletta system finns det en passande infästning för varje taksystem från PREFA – från de små formaten till ståndfalsade PREFALZ-tak.
Solpanel PREFALZ: Kraftfull TOPCon-cellteknik
PREFALZ solcellslösning revolutionerar energiproduktion på tak med sin skräddarsydda design som är perfekt anpassad till plåttypen på PREFALZ-täckningen. Glas/glasfotovoltaikmodulerna i hög kvalitet finns i två storlekar och erbjuder en enastående effektivitet och robusthet mot miljöpåverkan. Utöver sin höga prestanda integreras dessutom modulerna optimalt i takytan utan att påverka utseendet. PREFALZ solpaneler är hållbara och 100 % tillverkare i Österrike och sätter inte bara nya standarder inom energiproduktion, utan även när det gäller miljökompatibilitet. PREFALZ solcellslösning utgör en perfekt lösning för effektiv och hållbar energiproduktion – oavsett om vi talar om en taklutning om 3° eller 60°.
PREFA solar takplatta med integrerad fotovoltaikanläggning:: Den innovativa världsnyheten
PREFA solcellstak utgörs av en aluminiumtakpanel i beprövad PREFA-kvalitet med integrerade fotovoltaikceller som är ordentligt fastsatta i grundplattan av behandlat aluminium. Resultatet är ett motståndskraftigt aluminiumtak med modern solcellsteknik och en homogen yta.
Modern halvcellsteknik för optimerad prestanda
Varje enskild solar takplatta är ett litet kraftverk som producerar ström – miljövänligt och hållbart. Beroende på önskad lösning kan strömmen sedan användas direkt, lagras eller matas in i elnätet. Fotovoltaikcellerna är monokristallina (mono) med modern halvcellsteknik (halv-cut) för maximal optimerad prestanda. De speciellt utvecklade kopplingsdosorna sitter integrerade direkt i fotovoltaikanläggningen och kan därför enkelt anslutas av plåtslagaren eller takläggaren. På grund av integreringen av fotovoltaikdelarna i själva takpanelen krävs dessutom ingen ytterligare uppbyggnad eller underkonstruktion på taket eller genomföring i taktäckningen med skruvar, kabelkanaler eller liknande.
Motståndskraftig och säker
PREFA-solcellstaket skyddar på ett säkert sätt mot väder och vind. Det motståndskraftiga, lågreflekterande solcellsglaset i kombination med PREFA soltakspanel av aluminium klarar extremt väder. Det är hagel- och brottfast samt storm- och rostsäkert. PREFA solar takplatta är godkänd enligt IEC 61215:2016 och IEC 61730 PREFA soltakspannor består av högkvalitativa enskilda komponenter från kända tillverkare och har dessutom 25 års löpande prestandagaranti. Även efter dessa 25 år har dina PREFA solar takplatta fortfarande en garanterad prestanda om 80 % av utgångseffekten.
En modern produkt – Made in Austria
PREFA soltakspanna är en banbrytande produkt som är utvecklad och producerad i Österrike och som finns i två olika utföranden. Solar takplatta liten har ett mått om 700 × 420 mm på utlagd yta och har en effekt om 43 Wp vardera. Den stora solar takplatta har ett mått om 1 400 × 420 mm på utlagd yta och har en effekt om 100 Wp vardera. För att uppnå en effekt om 5 kWp krävs därmed ca 34 m² av de små soltakspanelerna och ca 30 m² av de stora solar takplatta. Trots den integrerade solcellstekniken väger soltakspanelerna endast 12,6 kg/m² och finns i färgen P.10 svart.
Passar PREFA komplett system med 5 000 produkter
PREFA solcellstak passar perfekt in i det beprövade, anpassade kompletta systemet och är därför en del av ett högkvalitativt produktsortiment med över 5 000 produkter. Solar takplatta är nämligen till 100 % kompatibel med takplatta R.16 och takpanel FX.12. De omfattande passande tillbehören som takavvattning, snöskydd, taksäkerhet och alla kanter passar också.
PREFA erbjuder professionellt stöd i varje steg.
Med PREFA får du en kontaktperson som tar hand om allt från rådgivning till installation av systemet – oavsett om det handlar om monteringssystemet för solpaneler eller den nya PREFA-solar takplatten. PREFA tar också hand om utbildningen av monteringspartners. Förutom leverans av baspaketet bestående av solar takplatta (inklusive infästningsmaterial), generatorkopplingsdosan och kabelpaketen, inkluderar PREFA:s offert även teknisk rådgivning och design av PREFA solcellstak. Det finns värdefull hjälp att få eftersom PREFA hjälper till med garantibeviset efter färdigställandet.
Planering, genomförande, bidrag och garantibevis:: Steg för steg till det nya PREFA-solcellstaket
Steg 1: Kontrollera förutsättningarna rörande det egna taket
Kontrollera om taket, lutningen och riktningen är lämpliga och hämta och begär en offert via PREFA:s hantverksplattform.
Begär offert
Steg 2: Förberedelser – viktig för att säkerställa att strömmen flödar ordentligt
Elektrikern tar hand om mätpunktsnummer och elavtalet med elleverantören. Lokala myndigheter måste också vid behov kontaktas för eventuella bygglov.
Steg 3: Montering och överlämning – kom igång med ditt eget kraftverk
PREFA monteringspartnern monterar solar takplattan inklusive tillbehör. Olika nödvändiga elinstallationsarbeten (såsom förberedelse av tomma rörledningar, DC/AC-installation, överlämning och idrifttagningsprotokoll) genomförs av en elektriker.
Steg 4: Bidrag och garanti – skaffa bevis!
Alla nödvändiga underlag för att ansöka om eventuella bidrag för det byggnads- eller takintegrerade systemet (BIPV) tillhandahålls av PREFA vid monteringen. PREFA hjälper till med garantibeviset efter färdigställandet.
Begär garantibevis
Slutsats
Anskaffningen av en fotovoltaikanläggning gör det möjligt att i framtiden vara oberoende av elnätet – och att producera säker el. Inom 10–14 år leder användning av solenergi till ekonomisk effektivitet. Genom att dessutom optimera egenförbrukningen av den producerade elen och samtidigt ansöka om bidrag kan man nå fram till denna punkt mycket snabbare. Bidrag söks hos den lokala kommunen eller hos myndigheterna.
Fotovoltaikanläggningar kan monteras som system på eller i tak och på de flesta typer av tak. Före installationen är det viktigt att bestämma orientering, lutning och skuggning hos det avsedda taket. Rätt storlek och prestanda på fotovoltaikanläggningen är också viktig. På taket till ett enfamiljshus bör en fotovoltaikanläggning med en effekt om minst 4kWp installeras. Det är en god idé att ta med ett ökad energibehov i planeringen redan nu, särskilt med tanke på det ökande antalet elfordon.
Med en fotovoltaikanläggning på taket kan du producera din egen el på ett framtidssäkert sätt.