Agorans anda i mayaguldfärgad aluminium
De ungerska arkitekterna Gyula Kiss och Irén Járomi har utvecklat en saluhall för Nagykörös med inspiration från den grekiska agoran, vilket skapat en plats för hela samhället. Nagykörös är en handelsstad i mitten av pustan som anordnar en av landets sista kreatursmarknader. Men tills nyligen hade Nagykörös ingen egen saluhall. Gyula Kiss arbetade intensivt för projektet och tilldelades kontraktet efter en tre och ett halvt år lång beslutsprocess. "Vi ville inte bara designa en saluhall; vår vision var den grekiska agoran," berättar Irén Járomi om idéns grundtanke. “I många europeiska städer blir saluhallarna en mötesplats förungdomar på kvällen. Där sker livet”, fyller Gyula Kiss i, som tillsammans med sin fru driver arkitektbyrån Kiss & Járomi. "Denna multifunktion blir allt viktigare", är de båda arkitekterna övertygade om.
Konceptet är en lång byggnad som ser ljus och tilltalande ut på grund av glasfasaden. Med den andra fasaden gjord av perforerade kompositskivor i aluminium kunde arkitekterna avbilda ett hus i huset. Fyra befintliga små hus skulle integreras. De integrerades kreativt i byggnaden med texten PIAC, ungerska för marknad, på utsidan. De gamla kastanjeträden på baksidan har också funnit sin plats i det nya konceptet.
Ett konstverk som fyller funktioner
"En saluhall har också många praktiska krav," betonar Járomi. Den behöver bra ventilation för frukt och grönsaker. Ett solcellssystem har installerats på taket. Objektet fungerar som en helhet och kan även delas upp i många små enheter. “Det är viktigt att huset kan driva sig själv. Det är en smart byggnad”, betonar Kiss. "Arkitekturen måste förenkla – tills ett konstverk skapas som uppfyller alla funktioner på ett osynligt sätt", sammanfattar arkitekten utmaningen.
Färgen spelade redan från början en viktig roll i de båda arkitekternas koncept. "Guld är ett heligt material", säger Kiss drömmande. "Hallen glänser vackert i morgonsolen. Byggnaden vaknar. Den badar i ljuset, sen utför den sitt arbete, och på kvällen lyser den igen", beskriver Járomi det imponerande ljusspelet. Enligt arkitekterna är detta också en hyllning till den speciella relation som människor i det ungerska låglandet har till naturen och himlen. Färgen mayaguld var som skapt för denna byggnad. Det ska inte vara klassiskt guld. Fasaden gjordes därför bronsfärgad. "Detta gör att byggnaden blir ett industriobjekt på dagen”, förklarar Járomi och betonar att Prefa Falzonal och kompositskivorna är de optimala materialen förhallen.