Det svävande taket i Zakopane

Jan Karpiel junior och Marcin Steindel tolkar den traditionella Zakopane stilen på ett modernt sätt. De skapar med ”Tatra-huset” en accent och låter materialen glas, betong och aluminium skapa en harmoni tillsammans med trä, vilket är det dominerande elementet i den polska vintersportorten. Zakopane stilen är väldigt lik hembygdsstilen i länderna i Alperna och har på samma sätt präglats starkt av träbyggnadskonsten. Modernt utformade hus ser man sällan. Det är något som Jan Karpiel och Marcin Steindel nu förändrar: ”Vi vill ge Zakopane ett nytt, modernt utseende”, säger Jan Karpiel junior. ”Tatra-huset” är ett modigt steg i denna riktning.

 

”Tatra-huset” är ett fritidshus i utkanten av Zakopane, med en unik utsikt över de höga bergen i Tatra. Det är den utsikten som fått bli den centrala punkten i konceptet. Den är husets attribut. Tanken var att begränsa utsikten mot bergen så lite som möjligt. Karpiel och Steindel utformade hela den södra sidan som en glasfront. Fönsterelementen är monterade i skenor som är integrerade i golvet och taket. På så sätt kan fönsterelementen försvinna komplett och inget är i vägen för en obegränsad och hisnande utsikt över Polens högsta berg. Det branta taket har en klassisk form och ser ut att sväva magiskt i luften.

Steiles Satteldach verkleidet mit PREFA Prefalz Bahnen in P.10 Anthrazit

I fronten på husets södra sida har förutom glas även trä, betong och aluminium kombinerats. Dessa material för in den lite förlegade Zakopane stilen i nutiden. Idag står huset där och stoltserar med flera priser och är en markant punkt i den Polska vintersportorten. När huset restes upp rådde en kontroversiell stämning. ”Huset är annorlunda. Det är något som människorna här inte är vana med”, berättar Marcin Steindel. Precis intill står en lite kyrka, husen i närheten är alla byggda i klassisk stil med trä och sten. ”Betong är däremot en typ modern sten”, menar arkitekten. Vad gäller proportionerna passar huset väl in bland sina grannar.

 

”Det hela är ett nytt språk inom arkitekturen”, betonar Karpiel och Steindel. ”Det är modigt. För modigt tycker vissa.” Men med ”Tatra-huset” har de utvecklat sin egen stil, sin egen signatur. Vid det här laget efterfrågas den här stilen mer och mer. ”Vi får många förfrågningar från kunder. De känner till vår stil och de vill ha den här stilen”, berättar Karpiel som vet att det varit en svår väg. ”Vi var tvungna att förändra vad människorna här tycker och tänker.”

Das Tatra Haus in einem Wintersportort in Polen eingedeckt mit Prefalz Bahnen in P.10 Anthrazit

”Arkitekturen är bra för den här regionen” menar arkitekterna som tror på sin vision. Materialet aluminium spelar en allt större roll i deras byggnader. De arbetar gärna med materialet. ”I Polen finns det bara stål”, berättar de. Men aluminium har betydligt bättre egenskaper och kan användas på många olika sätt. Det uppseendeväckande taket på ”Tatra-huset” är det första i sin art i Zakopane och utfördes med PREFALZ med ytan P.10 i antracit.

Marcin Uroda var ansvarig för utformningen av PREFA-taket. Han är hantverkare, plåtslagare och verkställande direktör för Blacharstwo budowlane Uroda Macin. ”PREFA-aluminium är mycket bättre än stål”, anser Uroda. Det är framförallt flexibelt och rostar inte. Det är värdefulla egenskaper för den nya arkitekturen och de tuffa väderförhållandena som råder i Tatra bergen. Under den kalla vintern 2018/19 låg upp till 1,80 meter snö nere i dalen. Marcin Uroda har snabbt lärt sig hantera PREFA-materialet. Förutom flexibiliteten ser han det kompletta systemet som en stor fördel med det omfattande utbudet. ”De enskilda delarna passar ihop perfekt”, betonar Uroda. Den största utmaningen var nog kanske att övertyga omgivningen och grannarna om projektet. Det tekniska utförandet innebar inga som helst problem för tak- och fasadproffset. Idag är ”Tatra-huset” inte längre det enda huset med aluminiumtak.