En vinröd vågprofil vid Zürichsjön
De fyra rött lysande bostäderna från Grob Schöpfer Architekten vid Zürichsjön i Horgen (CH) drar verkligen blickarna till sig. Tomterna runt sjön är omtyckta och det finns därför knappt några ute på marknaden. Av den anledningen är det ekonomiska trycket på de befintliga tomterna mycket högt. Av denna anledning är de fyra tomterna vid ”snörvelkusten” (Pfnüselküste), som lokalinvånarna kallar den lite ogästvänliga sydkusten, en tät bebyggelse som liknar radhus från 1930-talet och som ger ett visuellt sammanhängande intryck genom de lutande takpanelerna. Den anlitade arkitektbyrån ville använda ytmaterial av hög kvalitet: Innertak i slät betong, fönster med ekkarmar och en vågprofilfasad i kraftig röd färg hör till byggnadens (som för övrigt såldes på nolltid) diskreta estetiska höjdpunkter.
Arkitektens dröm
Med den röda, vågformade metallytan förverkligade Thomas Schöpfer en dröm som han har haft i många år. Han hade tidigare alltid fått nobben av byggherrarna för denna idé. I samarbete med en privat investerare kunde han utveckla det här konceptet och var därigenom för första gången helt oberoende i fråga om planering och kvaliteten i utförandet. Därför stötte inte heller den röda fasaden på patrull. I den strängpressade Prefa-profilen hittade han det optimala materialet. I likhet med alla andra projekt som han arbetat med var det viktigt för honom att både behålla den estetiska och funktionella överblicken. Tillsammans med sitt team lade arkitekten ut byggmassorna i sluttningen med millimeterprecision så att den tillåtna golvytan skulle kunna utnyttjas maximalt med loggior och ljusgårdar. 140 m² per bostad är uppdelade på tre våningar med hög utrymmeseffektivitet och kompakt rumstänkande. Via trappor kommer man till takterrasser som kan användas som soltak och trädgård. Det bor olika typer av människor i husen – från singlar till kärnfamiljer med föräldrar, tre barn och hund.
Små detaljer, hög precision
Hantverkarna vid plåtslagarfirman Saiti AG var tvungna att hantera många utmaningar i projektet som krävde både precision och tålamod. Dessa utmaningar bestod av att täcka en fasadyta av 370 m² med 2,5 ton 2 mm tjocka aluminiumprofiler. Sedan de 14 cm breda elementen kapats med millimeterprecision pulverlackerades de med den valda färgen och sattes ihop utan fogar. Dessutom ville arkitekten undvika horisontella avstickare på hela den upp till 6 m höga fasaden. Tack vare den dolda infästningen med en centrerad fästpunkt och tillhörande glidpunkter tas materialets utvidgning upp i längdriktning. De ventilationshål som krävdes i fasaden behövde sågas upp snett med en kapsåg eftersom de inte kunde lasersågas på grund av profilernas längd. ”Det är de små detaljerna som skapar den fina helheten”, sammanfattar Thomas Schöpfer och ser fram emot nya, liknande projekt.
Material:
- Vågprofil
- Vinröd