Trä och aluminium i en dubbel: Resurseffektivt byggande, gemensamt boende
I en liten stad nära den franska staden Lyon har den berömde franska arkitekten Youri Favre skapat ett atypiskt parhus för två bröder och deras familjer. Uppdraget var att designa ett hus som ser ut som ett enda på utsidan, men som erbjuder två oberoende boenden och gemensamt boende på insidan.
Gemensam och resursbesparande användning
För varje familj ritades en separat byggnadskropp som är en spegelbild till planlösningen och praktiskt taget identisk i byggnadsvolym, utformad med en omgivande träfasad med vertikal utformning. Det anslutande elementet bildar ytterligare en byggnadskropp ovanför: den ”vita PREFA-bron”, som arkitekten kallar den. Denna har utformats med tre sadeltak med olika nockhöjder och taklutningar. Både tak och fasad kläddes med tak och fasadpaneler FX.12 i prefavit. Här finns förutom de privata ytorna även de gemensamma ytorna som tar upp runt en fjärdedel av det 280 kvadratmeter stora huset. ”I familjernas liv används det här stora området i mitten till att dela och leva i tillsammans", förklarar Youri Favre.
Atypiska former med en monolitisk karaktär
Sidogavlarna på den ”vita bron” är, atypiska, något förskjutna från mitten, vilket resulterar i tre olika taklutningar. Övergångarna mellan tak och fasad är utformade med vita kantprofiler och utan överhäng. Detta understryker den symmetriska formen, samtidigt som den monolitiska karaktären bibehålls genom den monokroma färgsättningen. Tack vare den strukturerade 3D-ytan på FX.12-panelerna och schatteringarna framträder de tydligt på de raka fönstren och byggnadskanterna. Panelerna lades i två olika längder runt de tre gavlarna för att skapa ett sömlöst omslutande intryck. De olika takytorna dräneras via invändiga hängrännor och utvändiga stuprör på sidan som vetter mot trädgården, ton i ton med den vita fasaden. De yttre takytorna dräneras i sin tur via de intilliggande platta taken.
Hållbarhet ur många aspekter
Eftersom bröderna ville göra det mesta av bygget själva, ekonomiskt och effektivt, ville de att huset skulle vara så enkelt och hållbart som möjligt. Virket till timmerstommen kommer från en radie på 50 km. Regenerativ cellulosavadd användes till isoleringsskiktet. Solpaneler och regn- och gråvattenrening kompletterar det regenerativa energikonceptet. Social och funktionell hållbarhet kommer att säkerställas även i framtiden, eftersom planytorna kan användas olika och kombineras. ”Vi arbetar bara med ekologiskt hållbara material”, betonar Sébastien Beguinot från snickeriet Lanzetti. Aluminium är också hållbart med tanke på dess livslängd och den mycket höga återvinningsgraden på 80 %. Dessutom är bakventilerade fasader generellt sett något mer hållbara eftersom deras skikt inte är fast förbundna med varandra som i ett enstegstätat system.
Mer information:
Material: PREFA takpanel FX.12, PREFA fasadpanel FX.12, P.10 prefavit
Här finns fler bilder för nedladdning
Bildupphovsrätt: PREFA | Croce & Wir